Kwas foliowy ważny nie tylko w ciąży. Skutki niedoboru witaminy B9 mogą być poważne!
Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego działania układu nerwowego, ponieważ jest ważnym neuroprzekaźnikiem. Bierze on również udział w wytwarzaniu...
Oto 5 powodów, dla których warto częściej jeść cukinię
Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które stanowi znakomite źródło witamin i związków mineralnych. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego wpływa na prawidłową...
Co zrobić z jabłek? Te pyszne fit desery możesz jeść na diecie odchudzającej!
Sezon na jabłka w pełni. Jeśli znudziła ci się klasyczna szarlotka lub będąc na diecie obawiasz się, że taki deser będzie zbyt tuczący, to wypróbuj te przepisy...
Czy pomidora można łączyć z ogórkiem? Poznaj najczęstsze mity na temat pomidorów
Pomidory spożywane są na całym świecie i stanowią składnik wielu potraw oraz przetworów. Mają właściwości cenne dla zdrowia, ale wokół ich spożywania narosło...
Dieta przy endometriozie. Co jeść, by łagodzić objawy, a czego unikać?
Endometrioza to nieuleczalna choroba kobieca o znamionach raka, które wiąże się z uporczywym bólem. Niestety, należy do najtrudniejszych w diagnozowaniu i...
To się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz ogórki. Możesz wzmocnić kości i skórę
Ogórek znajduje się w czołówce najczęściej jedzonych przez Polaków warzyw. Traktujemy go jako dodatek do kanapek i surówek, ale także bardzo chętnie kisimy. To...
Jakie są objawy niedoboru selenu? Na te dolegliwości warto zwrócić uwagę
Selen odgrywa w organizmie wiele ważnych ról, a przede wszystkim wspiera układ immunologiczny w walce z infekcjami. Dodatkowo odpowiada za prawidłową strukturę...
Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie
Niezdrowych produktów jest nawet więcej niż tych zdrowych, bo dziś w sklepach króluje głównie przetworzone jedzenie. Niektóre rodzaje przemysłowej żywności są...
5 powodów, dla których powinniśmy częściej jeść pomidory
Pomidory są skarbnicą witamin i związków mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Te warzywa stanowią źródło antyoksydantów,...
Te „wieczne chemikalia” są wszędzie, a szkodzą! Zobacz, gdzie jest ich najwięcej
„Wieczne chemikalia” uważa się za przyczynę rozwoju chorób tarczycy, nowotworów i niskiej wagi urodzeniowej u dzieci, a także upośledzonej odporności i zaburzeń...
Te napary pomagają przy biegunce. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w domowej apteczce
Biegunka to uciążliwy problem, który znacząco wpływa na stan samopoczucia chorego. Istnieje wiele przyczyn rozwoju biegunek, jednak najczęściej są to zatrucia...
Takie są objawy niedoboru cynku w organizmie. Nie wolno ich bagatelizować!
Cynk pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, w tym reguluje wydzielanie insuliny, a także odgrywa kluczową rolę w wytwarzaniu erytrocytów, czyli krwinek...
Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek
Kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta, które mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli...
Co robić, żeby mieć płaski brzuch? Zamiast rewolucji wprowadź dietetyczne triki!
Płaski brzuch nie zawsze idzie w parze ze szczupłą sylwetką, nie mówiąc już o tej pulchnej. Ten rejon ciała powiększa się jednak nie tylko na skutek nadmiaru...
Tych produktów nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki
Surowe jajka, ryby i mięso to potrawy, które goszczą na stołach w różnych zakątkach świata. Jednak spożywanie tych produktów, bez poddania ich wcześniej obróbce...
Roślinne zamienniki mięsa i mleka naprawdę zdrowsze od produktów zwierzęcych!
Produkty zastępujące mięso i mleko są coraz łatwiej dostępne, rośnie ich wybór i wciąż poprawia się smak. Niektóre z obecnych zamienników żywności odzwierzęcej...
Tak nam szkodzi przetworzona żywność. Wpływa na ryzyko przedwczesnej śmierci i chorób
Żywność przetworzona to głównie produkty gotowe do jedzenia lub przygotowania, które są wygodne i pozwalają oszczędzać cenny czas. Coraz częściej to produkty...
Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy!
Cukier jest sprawcą wielu problemów ze zdrowiem, a współczesne produkty zawierają go w nadmiarze. Warto więc zastępować ten produkt niskokalorycznymi...
Czy warto brać multiwitaminy? Zazwyczaj nie! Sprawdź, dlaczego mogą szkodzić
Po suplementy diety sięga 2/3 dorosłych Polaków, a największą popularnością cieszą się tzw. multiwitaminy. Niestety, preparaty witaminowo-mineralne, podobnie...
Witamina D nie wzmacnia kości u zdrowych osób
Witamina D to składnik o kluczowym znaczeniu dla odporności i wchłaniania wapnia, a ten zapewnia mocny kościec. Przy niedoborach wit. D wskazana jest jej...
Te produkty wspierają walkę z pasożytniczym zakażeniem układu pokarmowego
Pasożytami układu pokarmowego łatwo się zarazić. Ich uśpione formy znajdują się na różnych powierzchniach, również na żywności. Aby zarazić się pasożytami...
Naturalny doping – te produkty poprawiają wydolność i koncentrację
Doping to stosowanie nielegalnych środków zwiększających wydolność fizyczną oraz psychiczną organizmu. Jednak istnieją również naturalne sposoby na poprawę...